sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăLOCALPrefectul îi liniștește pe nemțeni în privința gravității cazurilor de gripă

Prefectul îi liniștește pe nemțeni în privința gravității cazurilor de gripă

Prefectul Vasile-Adrian Niță susține că panica privind gravitatea afecțiunilor respiratorii nu se justifică la momentul actual.

Spaima care începe să cuprindă cât mai mulți oameni privind gravitatea gripei și a altor afecțiuni respiratorii, inclusiv cazurile de COVID nou-apărute în acest sezon este nejustificată, după cum susține Vasile-Adrian Niță, prefectul județului Neamț.

Vasile-Adrian Niță, prefectul județului Neamț:

„Pentru corecta informare a cetățenilor și dorind să risipim panica creată de eventualele zvonuri sau informații incorecte privind modul în care suntem afectați de virusul gripal, țin să precizez că lucrurile nu sunt deloc așa și se impune o selecție a informațiilor care circulă și o raportare a lor la realitate. 

Astăzi, am condus la Prefectură o ședință de lucru la care au participat reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Neamț, Inspectoratului Școlar Județean Neamț, managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț în care am analizat situația actuală din județul nostru. 

Concluzia este că în momentul de față, nu există o presiune pe spitalele din Neamț, din cauza infecțiilor cu virusul gripal. Se înregistrează doar o ușoară creștere a prezentărilor la UPU și Pediatrie, dar este un trend normal, specific acestei perioade“

La Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, din decembrie și până pe 5 ianuarie, la Secția Pediatrie s-au acordat 130 de consultații pentru viroze și s-au dispus 5 internări – una cu diagnostic de viroză și 4 cu gripă, și 350 de consultații pentru pneumonie, din care la 85 s-a dispus internarea.

La UPU Piatra-Neamț, în decembrie, au fost 48 de prezentări de pacienți cu afecțiuni respiratorii, din care 7 cazuri au fost de gripă, iar de la începutul lui ianuarie, din 23 de pacienți, doar unul a fost confirmat cu gripă. Până acum, la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț nu s-a înregistrat niciun deces din cauza gripei.

35.609 persoane s-au vaccinat antigripal în județul Neamț, până în acest moment.

În cabinetele medicilor de familie mai există circa 100 de doze de vaccin și s-a făcut solicitare către Ministerul Sănătății pentru suplimentarea cu încă 2.000 de doze pentru situația în care va fi nevoie.

Atât în spitalele din județ cât și în depozitul național se găsesc suficiente stocuri de medicamente antivirale; singurul spital care se află în procedură de achiziție fiind Spitalul Orășenesc Bicaz, care, la nevoie va fi susținut temporar de către Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț.

Măsuri de protecție împotriva virusului gripal

Pentru a se evita răspândirea virusului gripal și a virozelor respiratorii, autoritățile nemțene au în plan luarea unor măsuri de protecție a populației.

Vasile-Adrian Niță, prefect:

„Deocamdată, la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț nu se impune limitarea orelor de vizită și nici nu se pune problema închiderii unităților de învățământ și trecerea la cursurilor on-line, având în vedere că de luni începe școala. 

La Spitalul Județean a fost înființat un compartiment de pneumologie, cu personal de specialitate, având opt paturi, care va deservi pacienții cu probleme respiratorii. 

La Inspectoratul Școlar Județean Neamț a fost desemnată o persoană care va ține legătura cu DSP pentru a se cunoaște situația cu virozele din școlile nemțene. În unitățile de învățământ va fi efectuat un triaj epidemiologic ca și până acum și au fost distribuite flyere informative pentru a li se aduce la cunoștință copiilor cum trebuie să se comporte atunci când prezintă simptome.

Țin să mai fac precizarea că virusul gripal nu este unul puternic patogen, ci slab spre mediu, care, spre deosebire de virusul COVID ce poate fi contactat în timpul unei expuneri minime cu o persoană infectată de doar 5-15 minute, gripa actuală se poate contacta, în cazul unei expuneri de până la 2 ore“

Pentru a ține sub control situația virozelor, Ministerul Sănătății a emis o serie de instrucțiuni pentru spitale și unitățile cu responsabilități în domeniu sănătății populației, angajatori și cetățeni.

Citește și:

DSP Neamț: măsuri de protecție împotriva gripei. Recomandări privind îngrijirea copilului cu infecție respiratorie acută

CELE MAI POPULARE