marți, iunie 18, 2024
AcasăNAȚIONALRomânia vrea să cumpere drone Bayraktar și elicoptere Airbus

România vrea să cumpere drone Bayraktar și elicoptere Airbus

Ministerul Apărării vrea să cumpere drone de atac Bayraktar TB2. MApN vrea să cumpere 3 sisteme (18 drone) și prevede un cost de 300 de milioane de dolari, drept pentru care a cerut încuviințarea Parlamentului, notează Hotnews.

„Achiziția sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040.

Având în vedere misiunea care va fi întrebuințată acestui tip de echipament, din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naționale a rezultat că, din punct de vedere tehnico-operațional, doar sistemul UAS Bayraktar TB2 poate satisface nevoile misiunii categoriei de forțe beneficiare, la nivelul de performanță necesar și în termenul stabilit.

Se are în vedere achiziția a 3 sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament.”

Sistemele UAS menționate sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional și asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării țintei, bară a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant.

În acest context, solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziția a 3 (trei) sisteme de aeronave bară echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2.

Valoarea contractului de achiziție, fără TVA, a fost estimată la 300 milioane USD, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

150 de milioane de euro pentru elicoptere Airbus

România intenționează să cumpere şi două elicoptere militare H215M, pentru suma de 150 milioane euro.

Aceste aeronave sunt fabricate de Airbus și sunt proiectate să funcționeze în condiții de temperaturi extreme, fiind destinate misiunilor de transport al trupelor sau de căutare și salvare.

CELE MAI POPULARE