sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăIMPORTANTSărbătoarea Tuturor Sfinților – Luminația

Sărbătoarea Tuturor Sfinților – Luminația

Sărbătoarea Tuturor Sfinților sau Toți Sfinții (în latină Sollemnitas Omnium Sanctorum) cunoscută și ca Luminația, este o sărbătoare creștină în care sunt sărbătoriți toți sfinții, cunoscuți și necunoscuți. În bisericile occidentale, cea Romano-Catolică, cea Anglicană, cele protestante, sărbătoarea se ține în ziua de 1 noiembrie din calendarul gregorian.

De precizat că nu toți protestanții practică cultul sfinților, însă unele biserici luterane celebrează totuși această sărbătoare.

În Biserica Romano-Catolică Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor precedă cu o zi Comemorarea Credincioşilor Răposaţi, a cărei solemnitate a fost fixată pe 2 noiembrie, la două secole după crearea sărbătorii Toți Sfinții.

Conform tradţiei, in noaptea Luminaţiei, porţile dintre cele doua lumi se deschid şi numai acum cei plecaţi dintre noi pot veni să ne viziteze. De aici şi obiceiul de a merge pe 1 Noiembrie în cimitir, de a duce flori şi coroniţe de flori, de a aprinde lumânări şi a ne ruga pentru sufletele morţilor. În Biserici, se săvârşeşte vecernia (slujba de seara) în memoria celor trecuţi în veşnicie.

Pe 2 Noiembrie, preoţii catolici au dreptul să oficieze trei liturghii, una pentru proprii răposaţi, una pentru sufletele celor care au murit în cele două războaie mondiale şi una pentru sufletele credincioşilor care au aparţinut de parohia respectivă.

CELE MAI POPULARE