sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăNAȚIONALSfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului

Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului

Sfântul Ioan se îndeletnicea cu Sfintele Scripturi și toată mintea sa la aceasta o avea îndreptată, ca să învețe pe popor în biserică și să aducă pe păcătoși la pocăință.

Acest mare dascăl şi luminător al lumii, Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur s-a născut în Antiohia, în anul 344, din părinţi drept-credincioşi: tatăl său se numea Secund şi era căpetenia Siriei, iar mama sa se numea Antuza.

Din fragedă vârstă şi-a pierdut tatăl, iar mama sa nu s-a mai recăsătorit, deşi era foarte tânără. Sfânta Antuza şi-a dedicat viaţa creşterii copilului ei.

Sfântul Ioan a fost botezat la vârsta de 20 de ani şi a avut parte, prin grija mamei sale, de cei mai renumiţi dascăli din Antiohia: Libaniu şi Andragatie. Încă de la început, sfântul arătă o mare dragoste faţă de ştiinţa vorbirii şi cu ascuţimea minţii ce avea a deprins toată ştiinţa elinească.

Tot aşa a ajuns la stăpânirea creştineştilor Scripturi, având doi îndrumători de seamă: pe Sfântul Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei, şi pe Diodor din Tars, căpetenia Şcolii din Antiohia.

Pe lângă studiul ştiinţei elineşti şi al teologiei, s-a nevoit şi într-o casă creştină de asceţi din Antiohia. Apoi s-a retras doi ani în pustie, într-o peşteră. De aici a fost chemat, împotriva voinţei lui, la diaconie (381) şi apoi la preoţie (386).

Atunci a scris cartea sa, „Despre preoţie”. Ca preot, timp de 12 ani a fost slujitorul şi predicatorul Patriarhiei din Antiohia, alcătuind renumitele sale cuvântări.

Din acest timp de la el ne-au rămas Cuvântările asupra Evangheliei de la Matei, Cuvântările despre statui şi Cuvântări la cele 14 Epistole ale Sfântului Apostol Pavel. Părăsind această viaţă Arhiepiscopul Nectarie al Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost chemat, din porunca împăratului Arcadie, ca să fie sfinţit el arhiepiscop al cetăţii de pe malul Bosforului.

Ca patriarh al Constantinopolului (398), s-a ostenit cu răspândirea credinţei şi convertirea goţilor arieni şi a întemeiat aşezăminte pentru săraci, fecioare şi văduve. Sfântul Ioan Gură de Aur predica permanent şi, pentru că a mustrat-o pe împărăteasa Eudoxia pentru nelegiuirile ei, şi-a atras ura aceleia.

A fost îndepărtat de două ori din scaun, murind în exil la Comane, în Armenia, la 14 septembrie 407. Cel mai mare predicator al Ortodoxiei mai este pomenit la 27 şi 30 ianuarie, dar şi în fiecare zi în care se săvârşeşte Liturghia alcătuită de el.

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie

Tradiții și obiceiuri

În această zi de sărbătoare, credincioșii merg la la biserică pentru a se ruga și pentru a duce merinde pentru sufletele celor adormiți.

Această zi trebuie cinstită prin umilință, de aceea nu se mănâncă mese copioase și nu se fac execese de acool. Este bine să eviți produsele animale.

Cei care se ceartă pe 13 noiembrie vor avea 13 zile cu mare ghinion până la finalul anului.

Se spune că este bine ca după ce creștinii participă la slujbă dedicată Sfântului Ioan Gură de Aur să ofere câteva lucruri celor nevoiași: haine pe care nu le mai folosesc, mâncare, cărți de rugăciuni, iar copiilor fructe și dulciuri.

CELE MAI POPULARE