sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăIMPORTANTSlujbă arhierească la hramul Mănăstirii Peștera - Gârcina (video)

Slujbă arhierească la hramul Mănăstirii Peștera – Gârcina (video)

  • De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, luni, 21 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din localitatea Gârcina, județul Neamț.

Aflată la aproximativ 7 km de oraşul Piatra-Neamţ, Mănăstirea Peştera din comuna Gârcina a fost înfiinţată în anul 1993, mai întâi ca schit, apoi ridicată în anul 2002 la rang de mănăstire.

Slujba de sfinţire a Bisericii cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului“ a fost oficiată în data de 13 septembrie 1997 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Stareța așezământului este stavrofora Teodora Amariei.

Mica obște de maici de la Peștera l-a avut ca oaspete, cu prilejul hramului așezământului monahal, pe PS Nichifor Botoșăneanul. Dimpreună cu ierarhul, în cadrul Sfintei Liturghii au mai slujit părintele arhimandrit Petroniu Marin, starețul Mănăstirii Pângărați și exarh de Neamț, precum și preoți de la parohiile din Protopopiatul Piatra Neamț.

Foto: Flavius Popa, Doxologia

În cuvântul rostit către credincioșii prezenți, Părintele Episcop-vicar a evidențiat cât de importantă este rugăciunea în viața creștinului, care se lasă în voia lui Dumnezeu precum Maica Domnului:

"Dumnezeu are un plan de mântuire cu fiecare din noi. Nu este vreo întâlnire sau vreo oportunitate din viața noastră întâmplătoare, ci are un rost, chiar și în momentele noastre de durere, chiar și în cele de criză. Atunci când înțelegem lucrul acesta, asemenea Maicii Domnului, putem spune și noi «Iată roaba Domnului» sau «Iată robul Domnului», «fie mie după cuvântul Tău și după purtarea Ta de grijă, Doamne», atunci se împlinește și cu noi planul lui Dumnezeu. 

Rugăciunea pe care sfinții părinți isihaști ne învață să o lucrăm neîncetat «Doamne Iisus Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul», este rugăciunea care ne cheamă să avem trezvie precum Maica Domnului a avut, pentru că fecioria Maicii Domnului nu a fost doar o feciorie trupească, ci și o feciorie a gândului. Nimic din lumea aceasta nu a putut să o atragă, despărțindu-i gândul și puterea sufleteasă de Dumnezeu. 

La această rugăciune ne cheamă și pe noi să fim atenți la gândurile noastre, care adeseori sunt obsesive și împovărătoare, cu griji și imaginație. Această rugăciune nu înseamnă doar o purtare de grijă, ci un ajutor de împlinire a rostului pe care Dumnezeu îl pune în viața noastră."
Hramul așezământului monahal s-a încheiat cu o agapă, la care au fost invitaţi toți cei prezenți.

Sursa: Doxologia

CELE MAI POPULARE