sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăIMPORTANTSoborul Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun

Soborul Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun

  • Biserica Ortodoxă sărbătorește în a doua zi de Crăciun, Soborul Maicii Domnului, aceasta fiind una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria care datează încă din sec. al V-lea.
  • Cuvântul „sobor” înseamnă adunare de oameni, iar în cadrul liturgic el exprimă chemarea spre slujbă cât și adunarea în jurul sfântului prăznuit pentru ca aceasta prin rugăciunile sale să mijlocească în fața lui Dumnezeu pentru noi.

Soborul are loc în general după o mare sărbătoare și este pomenit sfântul sau sfânta care s-a făcut unealta lui Dumnezeu pentru împlinirea planului Dumnezeiesc. Soborul Maicii Domnului a devenit model de sărbătoare și pentru alți Sfinți precum Soborul Sf. Ioachim și Ana, Soborul Sf. Ioan Botezătorul sau Soborul Sf. Arhangheli.

Biserica a rânduit ca astăzi, a doua zi după Crăciun, să fie pomenită Maica Domnului împreună cu soborul celor care o cinstesc pe ea.

Cinstirea deosebită pe care o aducem Macii Domnului este foarte importantă deoarece Maica Domnului reprezintă iubirea milostivă, smerită, ocrotitoare și a devenit icoană vie a Bisericii. Fecioara Maria este Maica Mântuitorului nostru Iisus Hristos și ocrotitoarea tuturor creștinilor, precum și a familiei creștine.

Astăzi, adunarea cea cerească se unește cu adunarea pământească în jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfințeia Sa. Pruncul pe care L-a născut Fecioara Maria este cu adevărat Dumnezeu. Fecioara Maria reprezintă astfel omenirea în fața lui Dumnezeu, se face templu curat al Lui Hristos, primindu-L și născându-L pe Mesia, devenind astfel mijlocitoare pentru noi în fața Domnului, Eva cea nouă, mama noastră a tuturor.

Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. În cea de-a treia zi de Crăciun, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

Tradiții și obiceiuri de Soborul Maicii Domnului

O tradiție importantă este cea legată de nași. Mai exact, membrii ai familiei trebuie să meargă în vizită la aceștia cu un coș tradițional.

Ce conține acesta? Trei sticle de vin, două sticle de țuică, patru pâini, dar și diferite preparate tradițioanale de Crăciun precum o friptură de porc, cârnați și nu numai.

În momentul în care finii ajung la nași, aceștia le sărută mâna acestora și se îmbrățișată de trei ori, conform tradiției.

Nu se dă cu mătura în niciun caz pe 26 decembrie și nici nu se șterge praful. De asemenea, de Soborul Maicii Domnului este complet interzis să speli rufe, regulă care se aplică și în cazul altor mari sărbători creștine.

O altă tradiție le vizează pe tinerele care nu sunt căsătorite. Acestea nu au voie să coasă pe 26 decembrie, sau să facă alte treburi de acest fel. În caz contrar, riscă să rămână singure tot anul.

CELE MAI POPULARE