miercuri, mai 22, 2024
AcasăAUTOȘofer profesionist de la 18 ani. Se reduce vârsta minimă pentru obținerea...

Șofer profesionist de la 18 ani. Se reduce vârsta minimă pentru obținerea categoriilor C, CE, D, DE

Un nou proiect de lege care ar prevede reducerea vârstei minime de obținere a unui permis de conducere pentru categoriile C, CE, D și DE a fost adoptat marți, în cadrul Camerei Deputaților. 

Vârsta minimă pentru obținerea unui permis de conducere pentru categoria C și CE a scăzut de la 21 la 18 ani, în urma legii adoptate de Camera Deputaților.

Așadar, doritorii pot deveni șoferi de autovehicule de tip C (autovehiculul, altul decât cele din categoria D, sau DE, a cărui masă totală maximă autorizată este mai mare de 3.500 de kilograme şi care este proiectat şi construit pentru transportul a maximum 8 pasageri în afara conducătorului auto), sau CE (vehiculele care cuprind autovehicul trăgător din categoria C şi o remorcă sau semiremorcă a cărei masă totală maximă autorizată este mai mare de 750 kilograme) de la vârsta de 18 ani.

Ce prevede noua lege pentru categoriile C, CE

„Prin excepţie, (…) permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C şi CE se eliberează de la vârsta de 18 ani cu înscrierea în acesta a codului naţional pentru atestarea valabilităţii categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezenţa instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obţinerea certificatului de calificare profesională iniţială (CPI), astfel cum acesta este reglementat prin Normele privind pregătirea şi atestarea profesională a anumitor categorii de conducători auto, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1214/2015 pentru aprobarea normelor privind pregătirea şi atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere sau cu înscrierea codului european armonizat privind deţinerea unui CPI”

Vârsta pentru categoriile D și DE

Se modifică, totodată, și vârsta pentru categoriile D, DE, prin reducerea de la 24 la 21 de ani, cu condiția, desigur, a obținerii certificatului de competență profesională.

Autovehiculele din categoria D sunt acelea care sunt destinate transportului a minim 9 persoane/ locuri pe scaune, în afara șoferului.

Spre exemplu, autocarele intră în această categorie.

„Prin excepţie, (…) permisul de conducere pentru categoriile de vehicule D şi DE se eliberează de la vârsta de 21 de ani cu înscrierea în acesta a codului naţional pentru atestarea valabilităţii categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezenţa instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul unităţii competente în timpul desfăşurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obţinerea CPI sau cu înscrierea codului european armonizat privind deţinerea unui CPI”

Proiecte similare sunt si in alte state europene. Austria spre exemplu propune instruirea tinerilor începând cu vârsta de 17 ani pentru obținerea permiselor din categoriile C si D.

CELE MAI POPULARE