marți, iunie 18, 2024
AcasăIMPORTANTSurse: Compensarea de 50 de bani la carburanți nu se mai aplică...

Surse: Compensarea de 50 de bani la carburanți nu se mai aplică de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, șoferii vor plăti mai mult pentru benzină și motorină. Potrivit unor surse guvernamentale, liderii politici au hotărât să nu prelungeasca sprijinul de 50 de bani pe litru care s-a acordat din vară, sub formă de reducere la pompă.  

Argumentul ar fi că prețurile carburanților au tot scăzut în ultimele săptămâni și au ajuns la nivelul de acum un an. Mecanismul ar putea fi introdus și în viitor, dacă benzina și motorina se vor scumpi iarăși.

Compensarea prețurilor la carburanți a fost introdusă începând cu data de 1 iulie până la 30 septembrie, iar ulterior a fost prelungit termenul de aplicare până la finele acestui an.

Jumătate din această reducere (25 de bani) este decontată de către stat și jumătate de distribuitorii de carburanți. Compensarea este evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil.

Impactul bugetar – 1 miliard de lei

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, declara, în urmă cu două săptămâni, că o decizie privind prelungirea termenului de aplicare se va lua până la finele acestui an, după ce va fi efectuată o analiză aprofundată.

În cele 6 luni de aplicare (termen care expiră pe 31 decembrie 2022), costurile statului cu compensarea se ridică la aproximativ un miliard de lei.

Un plin de benzină sau de motorină ar urma să fie mai scump cu aproximativ 25 de lei

Prețurile actuale din benzinării, cu reducerea de 50 de bani de la pompă, mai sunt valabile până la sfârșitul săptămânii. Apoi, de la 1 ianuarie ar urma să se adauge 50 de bani. Dacă prețul unui litrul de benzină sau de motorină nu se modifică, un plin de 50 de litri ar urma să fie mai scump cu aproximativ 25 de lei.

Decizia oficială de retragere a acestui sprijin ar urma să fie luată în ședință de guvern din această săptămână.

Sursa: Pro TV

CELE MAI POPULARE