miercuri, iulie 24, 2024
AcasăIMPORTANTUn ONG a amenajat o cameră destinată urgențelor veterinare în adăpostul public...

Un ONG a amenajat o cameră destinată urgențelor veterinare în adăpostul public de câini fără stăpân din Piatra-Neamț

Asociația „CLAUDIA Încă o șansă”, înființată în luna ianuarie 2021, a fost constituită din nevoia de a veni în sprijinul comunității și are drept scop protejarea mediului înconjurător, apărarea drepturilor animalelor, stoparea cruzimii față de acestea și, de asemenea, un scop educativ, social, umanitar, economic.

Întrucât astăzi, 4 aprilie, este Ziua Internațională a Animalelor fără stăpân, facem o serie de precizări importante:

În cadrul proiectului demarat în anul 2021 și care continuă și în prezent, intitulat „Încă o șansă pentru Neamț: Activități de protecția animalelor și campanii de sterilizări gratuite pentru câini și pisici, cu sau fără stăpân”, asociația promovează activități de protecția animalelor în colaborare cu societatea civilă și instituțiile pentru respectarea legislației în domeniu, combaterea cruzimilor împotriva animalelor, combaterea abandonului, combaterea înmulțirii animalelor fără stăpân, câini și pisici, prin campanii permanente de sterilizare gratuită, îmbunătățirea condițiilor din adăposturile publice pentru câini, promovarea adopțiilor câinilor și pisicilor, oferirea unui adăpost pentru un număr limitat de câini și pisici abandonați, asistență medicală pisicilor și câinilor comunitari, bolnavi și/sau răniți accidental sau intenționat, responsabilizarea proprietarilor pentru respectarea legislației în vigoare în ceea ce privește animalele de companie, îmbunătățirea legislației în domeniu, în special în ceea ce privește situația pisicilor din România.

Asociația a sterilizat peste 3100 de câini și pisici, iar în 2023 s-au sterilizat aproape 300 de câini și pisici. Costurile sunt suportate de ONG și se ridică la aproximativ 50.000 de euro doar pentru sterilizări, din 2021 până în prezent.

Cel mai recent proiect al asociației este amenajarea unei camere de urgență și a unei magazii în adăpostul public de câini din Piatra-Neamț, administrat de Salubritas. Adăpostul public avea nevoie urgentă de amenajarea unui spațiu destinat carantinării și tratării cățeilor. În lipsa acestui spațiu, Asociația „CLAUDIA Încă o șansă” a venit cu finanțare, materiale și mână de lucru pentru amenajarea unei camere de urgență și a unui spațiu de depozitare tip magazie. 

Un vechi padoc a fost reamenajat de la zero prin lucrări de tencuială, montare gresie, zone de scurgere, instalație termică, izolare și montare uși și ferestre. Lucrările au început în luna ianuarie a anului 2023 și începând cu luna februarie spațiul a fost dat în utilizare. Fondurile necesare, aproximativ 4.500 de euro, au fost exclusiv din donațiile primite de Asociația „CLAUDIA Încă o șansă” în lunile decembrie 2022 și ianuarie 2023.

Claudia Filip, președintele Asociației:

„Mulțumim Laura și fondului său Harmony Fund – Animal Rescue Charity,  Alexandra Mihartescu, Alexaevent.ro, Edith Elisabeta Kadar și tuturor celor 240 de prieteni ai lor, Florin care a muncit zi lumină să fie totul gata, Nicoleta Netea, Andrei Tudor, Asmarandei Ilie și tuturor celor care au contribuit oricât de puțin.”

Asociația continuă, de asemenea, activitățile de conștientizare și educare, prin distribuire de pliante și organizarea unor vizite în adăpostul de câini la care participă elevi. 

Reprezentanții Asociației „Claudia Încă o șansă” din Piatra-Neamț au îmbinat utilul cu plăcutul în prima zi a primăverii. Voluntarii, alături de președintele asociației, Claudia Filip, au oferit trecătorilor mărțișoare, flori, un gând bun și pliante în care se prezintă importanța sterilizării animalelor de companie.  Acțiunea de pe 1 martie 2023 a venit dintr-un sentiment de recunoștință față de toți cei care au contribuit din puținul lor pentru ca lumea să devină un pic mai bună și mai lipsită de animale fără stăpân pe străzi.

Activitatea „O zi în adăpost” continuă săptămânal, o zi în fiecare săptămână, la adăpostul public de câini fără stăpân gestionat de Salubritas, cu sediul în municipiul Piatra-Neamț. Activitatea voluntarilor constă în donarea de hrană, igienizare padocuri și cuști, hrănirea câinilor din adăpost și în special a puilor, fotografierea câinilor și publicarea imaginilor pe pagina de socializare a asociației  în vederea promovării acestora spre adopție sau revendicare.  

În luna martie 2023, în cadrul proiectului „O zi în adăpost” organizat de Încă o șansă și Salubritas Piatra-Neamț, elevii claselor 9 B, 11 A, 12 C de la Colegiul Național Gheorghe Asachi (Piatra-Neamț), împreună cu doamnele diriginte au vizitat adăpostul de câini. De asemenea, o vizită organizată a venit și din partea elevilor de la Școala Gimnazială Nr.11 Piatra-Neamț. Este vorba despre trei clase din ciclul primar însoțiți de cadre didactice, părinți și Doamna Director. S-a vorbit despre prevenție, sterilizare, microcipare, voluntariat, s-au făcut planuri pentru vacanța de vară. S-au strâns donații utilizate pentru achiziționarea de granule și conserve pentru puii cazați în adăpost. Copiii au au oferit, pe lângă mângâieri, recompense puilor. Educația prin puterea exemplului este cea care dă cele mai frumoase rezultate. Educând copiii, educi generații. Emoțiile au fost mari, s-a lăsat cu lacrimi, cu promisiuni, cu joacă și cu dorința de a iubi și ajuta animăluțele.

În curs de implementare este proiectul de construire a unui adăpost pentru cazarea pisicilor. Asociația „CLAUDIA Încă o șansă” are în grijă zeci de pisici, multe dintre acestea fiind din categoria celor cu diverse probleme de sănătate, neadoptabile: invaliditate, boli cronice, amputați, orbi, bătrâni etc. Bugetul estimat pentru acest proiect este de circa 10.000 euro.

Aproximativ o treime din acest buget a fost strâns din donații, cu sprijinul persoanelor care consideră că proiectul merită sprijinit, însă mai e nevoie de o sumă considerabilă pentru a atinge scopul propus. 

Pe parcursul anilor 2021-2022, Asociația a sterilizat peste 2600 de pisici. Cu toate acestea, o parte dintre ele nu au putut fi date spre adopție și au rămas în grija Claudiei Filip. În momentul strângerii sumei necesare, se va putea achiziționa o casă modulară tip tiny-house, pentru care nu este necesară autorizație de construcție, cu o suprafață de aproximativ 15-20mp. Scopul permanent și exclusiv al acestei achiziții va fi acela de cazare a pisicilor aflate în grija Asociației.

Activitatea Claudiei Filip poate fi susținută astfel:

ASOCIAȚIA CLAUDIA ÎNCĂ O ȘANSĂ, Piatra-Neamț

CIF: 43670519

www.claudiaincaosansa.ro 

DONEAZĂ PRIN TRANSFER BANCAR:

RON RO32BREL0002002958210100

EUR RO48BREL0002002958210200

USD RO64BREL0002002958210300

COD SWIFT: BRELROBU

DONEAZĂ PRIN REVOLUT: revolut.me/claudinfj4

DONEAZĂ SECURIZAT CU CARDUL PRIN PAYPAL (conversia din/în EURO se face automat prin bancă): https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=D4M9JTP5ZLKF4 

AJUTĂ CU HRANĂ: https://www.paws-hope.com/asociatia-claudia-inca-o-sansa/

CELE MAI POPULARE