sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăLOCALVor suna sirenele! "Miercurea alarmelor" - Testarea sirenelor de alarmare publică

Vor suna sirenele! „Miercurea alarmelor” – Testarea sirenelor de alarmare publică

Miercuri, 01 martie 2023, între orele 10.00 – 11.00, pe întreg teritoriul național, va avea loc exercițiul “Miercurea alarmelor”.

IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență):

"Solicităm cetățenilor să nu intre în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor!
Dorim să vă aducem la cunoștință că astfel de exerciții sunt necesare și benefice. Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor."

Conform legislației în vigoare privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt : alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.

  • Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
  • Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
  • Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
  • Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările transmise de către inspectoratul pentru situații de urgență și administrațiile publice locale.

Pandemia a pus capăt exercițiilor de alarmare

Din 2017 și până în martie 2020, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a organizat, în prima zi de miercuri din fiecare lună, o acțiune care se numea „Miercurea Alarmelor”.

Odată cu pandemia, exercițiile de alarmare s-au oprit.

„Pe timpul strării de urgență și al stării de alertă, pentru a nu se induce o stare de neliniște în rândul populație și pentru direcționarea efortului instituțional în gestionarea situațiilor cauzate de pandemie, IGSU a dispus suspendarea desfășurării exercițiilor lunare de alarmare publică.”

Ultimul antrenament exercițiu de alarmare publică s-a desfășurat în martie 2020.

CELE MAI POPULARE