miercuri, iulie 24, 2024
AcasăIMPORTANTVouchere de 4.000 de lei pentru familiile cu cinci sau mai mulți...

Vouchere de 4.000 de lei pentru familiile cu cinci sau mai mulți copii

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat duminică că pregătește noi vouchere pentru românii cu venituri reduse.

Potrivit acestuia, voucherele în valoare de 4.000 de lei vor ajunge la aproximativ 220.000 de beneficiari, inclusiv familiile care au peste cinci copii, persoanele care nu pot munci și persoanele vârstnice care trăiesc fără niciun sprijin.

Ministrul a mai precizat că fiecărui potențial beneficiar i se va defini un profil de nevoi sociale pe care le are, după anchetele care vor implica și autoritățile locale. Aceste vouchere pot fi un sprijin important pentru acei români care au nevoie de ajutor în perioada actuală dificilă.

Cum se vor acorda aceste vouchere?

Marcel Boloş, a explicat că este vorba despre un serviciu social personalizat. Adică nu se va lua în calcul doar venitul familiei, ci experţii celor 2.000 de centre sociale din ţară vor face anchete în urma cărora vor stabili dacă, de la caz la caz, este nevoie de un astfel de ajutor.

Voucherul ar putea fi folosit pentru renovarea casei sau schimbarea unor electrocasnice precum frigiderul, aragazul sau maşina de spălat, a adăugat ministrul.

Aici avem două tipuri de vouchere. Este voucherul pentru condiţiile de locuire, de reparare a locuinţelor, de 4.000 lei/voucher. Şi avem şi voucherul pentru echipamentele electrocasnice. Aici discutăm de cele trei electrocasnice esenţiale, precum aragazul, maşina de spălat şi frigiderul, pe care încercăm să le acordăm pentru a asigura integrarea socială a beneficiarilor. Şi acestea vor fi în valoare tot de 4000 de lei. 

Dar aici aş vrea să subliniez că cele 220.000 de familii care vor fi beneficiare ale acestor vouchere nu vor avea un standard predefinit şi atunci încercăm prin anchetele sociale şi prin faptul că în fiecare centru comunicat care va funcţiona pe lângă autorităţile locale, să finanţăm cheltuielile de personal pentru asistentul social, medical şi cel educaţional.

Cei trei experţi vor face ancheta socială astfel încât fiecărei familii, analizate în parte, să i se poată defini profilul de nevoi sociale pe care le are. De exemplu are nevoie de întreţinerea locuinţei şi de schimbarea echipamentelor electrocasnice. De ce este nevoie de acest lucru? Ca să asigurăm o cât mai bună utilizarea acestor bani, să nu fixăm un standard de la Bucureşti şi după să nu se potrivească pe profilul nevoilor pe care beneficiarii le au”, a explicat ministrul Marcel Boloş, luni la Antena 3.

CELE MAI POPULARE