miercuri, iulie 24, 2024
AcasăIMPORTANTZilele Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț

Zilele Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț

În perioada 12-30 iunie 2023, pe parcursul a aproape trei săptămâni, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț organizează Zilele Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț. Va fi un eveniment artistic și cultural complex, în cadrul căruia fiecare clasă a Școlii Populare va ieși la rampă cu un spectacol sau vernisaj, cazul claselor de pictură și grafică. Publicul nemțean va putea urmări evoluția artistică a multor cursanți ai Școlii Populare care au obținut rezultate notabile la competițiile județene, regionale și naționale de pe parcursul anului școlar 2022-2023.

Debutul acestui amplu proiect le va aparține tinerilor actori. Luni, 12 iunie, sala mare de spectacole a Teatrului Tineretului – instituție artistică încărcată de glorie în anii ’70 și ’80, vremea când Piatra-Neamț era declarat drept Capitală a teatrului românesc – va găzdui cele mai recente producții puse în scenă de cele trei grupe ale clasei de actorie (școlari, elevi de gimnaziu și liceeni), grupe coordonate de actrița Maria Hibovski: „Degetica și Clopotica” (text Maria Hibovski), „Domnul Igor și copii în căutarea comorii” (text Victor Vădeanu și Maria Hibovski), „Casting”, „Majoritatea majorete” (ambele cu texte Maria Hibovski și Dumitru Ungurianu), „Micul și marele Gyon” (text Dumitru Ungurianu) și „Poate prea devreme” (text Maria Hibovski și Dumitru Ungurianu).

Vineri, 16 iunie, la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț vor avea loc spectacolele claselor de dansuri populare – coordonatori Ion Luchian și Claudiu Luchian (ora 16:00) și canto tradițional, clasă păstorită de prof. Georgiana Șerban Axinte (ora 17:00).

O zi mai târziu, va fi rândul celeilalte clase de canto tradițional, cea condusă de unul dintre soliștii Ansamblului folcloric „Floricică de la munte”, Laurențiu Marian, să urce pe scena de la Consiliul Județean (ora 17:00).

Marți, 20 iunie, emoțiile artistice vor fi preluate de micii elevii cursurilor de canto muzică ușoară (coordonatoare, prof. Paula Ghivirigă), respectiv chitară (coordonator, prof. Florentin Blănaru), cei care vor închide seria spectacolelor de la sala „Calistrat Hogaș”, ora de începere fiind 17:00.  

Evenimentul plastic al Zilelor Școlii Populare de Artă se va petrece miercuri, 21 iunie, când la Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” va avea loc vernisajul expoziției de pictură și grafică al claselor coordonate de pictorii Radu Cristian Macavei și Cristian Bistriceanu, expoziția care va putea fi vizitată zilnic, în perioada 21-30 iunie

La Stâna tradițională din Ștrandul Municipal, vineri, 23 iunie, începând cu ora 17:00, elevii clasei de dansuri populare coordonată de prof. Anda Acristinei vor oferi spectacolul lor de final de an școlar.

Zilele Școlii Populare de Artă, ediția 2023, se vor încheia cu recitalul clasei de pian coordonată de prof. Daniela Iacob, care se va desfășura la sediul Centrului, vineri, 30 iunie, ora 17:00.

La toate evenimentele din acest proiect intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.

CELE MAI POPULARE