vineri, iulie 26, 2024
AcasăIMPORTANTDSP Neamț: sfaturi pentru populație după apariția gripei aviare în zona Bâtca-Doamnei

DSP Neamț: sfaturi pentru populație după apariția gripei aviare în zona Bâtca-Doamnei

Având în vedere confirmarea prezenței virusului gripei aviare H5N1 înalt patogen la lebedele de vară găsite moarte în zona Lacul Bâtca Doamnei, Alexandru cel Bun, recomandăm populației următoarele măsuri de prevenire a îmbolnăvirii:

Evitați sursele de expunere ori de cate ori este posibil!

  • evitați păsările sălbatice și încercați să le observați doar de la distanță,
  • evitați contactul cu păsările de curte care par bolnave sau sunt moarte,
  • evitați contactul cu suprafețele care par a fi contaminate cu fecale de la păsări sălbatice sau domestice.
Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar.

Nu manipulați păsări moarte.

Supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave.

Cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate.

Anunțați medicul veterinar privind orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.

Acordați tot sprijinul personalului sanitar și autorităților veterinare.

Când preparați hrana:

  • separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate,
  • nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate,
  • spălați-vă pe mâini înainte, între si după operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic,
  • nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic,
  • carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C,
  • înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar după aceea
  • spălați-vă pe mâini tot cu apă și săpun,
  • nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic,
  • după manipularea păsărilor sau a ouălor crude, spălați-vă pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apă și săpun.

În cazul în care intrați în contact cu păsările la locul de muncă, luați următoarele măsuri de precauție:

Folosiți echipament de protecție cum ar fi mănuși, mască de protecție și protecție pentru ochi. După folosire, aruncați mănușile și masca și spălați-vă mâinile cu apă și săpun.

Evitați să vă atingeți gura, nasul sau ochii după contactul cu păsări sau suprafețe care pot fi
contaminate cu salivă, mucoase sau fecale de la păsări sălbatice sau domestice.

Spălați-vă mâinile cu apă și săpun după ce ați atins păsările.

Schimbați-vă hainele înainte de a intra în contact cu păsări domestice sănătoase și de a manipula păsări sălbatice, păsări sălbatice captive, păsări de crescătorie și alte păsări de companie.

Călătorii în țările cu focare cunoscute de gripă aviară trebuie să evite fermele de păsări, contactul cu animalele din piețele de alimente vii și orice suprafețe care par a fi contaminate cu fecale de la păsări de curte sau alte animale.

Persoane care au avut contact cu păsări infectate ar trebui să își monitorizeze propria sănătate pentru posibile simptome (de exemplu, conjunctivită sau simptome asemănătoare gripei).

În timpul vizitei într-o zonă afectată de gripa aviară, solicitați asistență medicală dacă vă simțiți rău.

Este deosebit de important ca persoanele care pot fi expuse la păsări bolnave să fie vaccinate împotriva gripei sezoniere. Vaccinarea antigripală sezonieră nu va preveni infecția cu virușii gripei aviare, dar poate reduce riscul de a se îmbolnăvi de virusurile gripei umane și aviare în același timp.

Citește și:

13 lebede găsite moarte de gripă aviară la Bâtca Doamnei. Măsuri luate de prefectura Neamț

CELE MAI POPULARE